Home Ponadgimnazjalne Kierunki kształcenia Branżowa Szkoła I Stopnia
Kierunki - BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA - OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO PDF Drukuj Email
Spis treści
Kierunki - BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
MECHANIK-OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH
ELEKTROMECHANIK
BLACHARZ SAMOCHODOWY
OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ DO PRZETWÓRSTWA TWORZYW SZTUCZNYCH
KIEROWCA MECHANIK
ŚLUSARZ
OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
WĘDLINIARZ
MECHATRONIK
ELEKTRONIK
KRAWIEC
MECHANIK PRECYZYJNY
MONTER SIECI I URZĄDZEŃ TELEKOMUNIKACYJNYCH
PRACOWNIK POMOCNICZY
Wszystkie strony

 

 

OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO

Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego obsługuje i nadzoruje urządzenia w przetwórstwie spożywczym. Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego może pracować zakładach przetwórstwa spożywczych (cukiernie, mleczarnie, piekarnie, przetwórnie owocowo-warzywne, zakłady mięsne), instytucjach zajmujących się obrotem żywności, na stanowiskach pracy związanych z obsługą maszyn i urządzeń w kolejnych etapach procesu technologicznego.

JEŚLI:

· interesujesz się żywnością

· chcesz rozwijać zainteresowania w dziedzinie produkcji wyrobów spożywczych

· chciałbyś prowadzić własną działalność gospodarczą

Podejmij naukę

W BRANŻOWEJ SZKOLE I STOPNIA W ZAWODZIE:

OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO

w Zespole Szkół Rolniczych w Środzie Wlkp.

W TRAKCIE NAUKI POZNASZ:

· surowce wykorzystywane do produkcji wyrobów spożywczych

· obsługę maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych

· wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń

· zasad magazynowania wyrobów spożywczych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych

· poznasz środki transportu wewnętrznego w zakładach spożywczych

PONADTO:

· zdobędziesz cenne doświadczenie podczas praktyk

· będziesz mieć możliwość wzięcia udziału w konkursach i olimpiadach

· będziesz mieć możliwość udziału w różnego rodzaju wycieczkach dydaktycznych

· uzyskasz wykształcenie zawodowe

Nauka trwa trzy lata. Na czas nauki uczeń zawiera umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będzie odbywać praktyczną naukę zawodu. W szkole będzie się uczyć przedmiotów ogólnokształcących i teoretycznych przedmiotów zawodowych.

Uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia otrzymają świadectwa i dyplomy ukończenia .

Kwalifikacja wyodrębnione w zawodzie:

TG.2. PRODUKCJA WYROBÓW SPOŻYWCZYCH Z WYKORZYSTANIEM MASZYN I URZĄDZEŃ.

DALSZA NAUKA:

Naukę możesz kontynuować od drugiej klasy liceum ogólnokształcącego dla dorosłych, zdobywając w ten sposób wykształcenie średnie, następnie (lub równocześnie) możesz podjąć naukę w formie kursu kwalifikacyjnego i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji TG.17. ORGANIZACJA I NADZOROWANIE PRODUKCJI WYROBÓW SPOŻYWCZYCH

lub w SZKOLE BRANŻOWEJ II STOPNIA w zawodzie technik technologii żywności.

MIEJSCA W KTÓRYCH MOŻESZ PRACOWAĆ:

· wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności przetwórczej żywność: Średzka Spółdzielnia Mleczarska "Jana", Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Środzie Wlkp., Browar Fortuna w Miłosławiu, zakłady mięsne itp.

· instytucje zajmujące się obrotem żywnością,

· instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywności

· może prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej.

PAMIĘTAJ!

UZYSKANIE WYKSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO

DAJE CI MOŻLIWOŚĆ ZDOBYCIA ZAWODU I PODJĘCIA PRACY

 

JAK RÓWNIEŻ KONTYNUACJI NAUKI I UZYSKANIE TYTUŁU TECHNIKA.