Home Ponadgimnazjalne Kierunki kształcenia Branżowa Szkoła I Stopnia
Kierunki - BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA - WĘDLINIARZ PDF Drukuj Email
Spis treści
Kierunki - BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
MECHANIK-OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH
ELEKTROMECHANIK
BLACHARZ SAMOCHODOWY
OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ DO PRZETWÓRSTWA TWORZYW SZTUCZNYCH
KIEROWCA MECHANIK
ŚLUSARZ
OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
WĘDLINIARZ
MECHATRONIK
ELEKTRONIK
KRAWIEC
MECHANIK PRECYZYJNY
MONTER SIECI I URZĄDZEŃ TELEKOMUNIKACYJNYCH
PRACOWNIK POMOCNICZY
Wszystkie strony

WĘDLINIARZ

Wędliniarz dokonuje przerobu mięsa i podrobów na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie zgodnie z wymogami procesu technologicznego , przy użyciu maszyn i urządzeń. Szacuje zapotrzebowanie na surowce, przyprawy i materiały pomocnicze na podstawie norm i procedur. Stosuje nowoczesne technik pakowania wyrobów wędliniarskich oraz ich przechowywania.

 

JEŚLI:

· interesujesz się żywnością

· myślisz o podjęciu nauki w szkole zawodowej

· chciałbyś prowadzić własną działalność gospodarczą

· chcesz rozwijać zainteresowania związane z przemysłem mięsnym

Podejmij naukę

W BRANŻOWEJ SZKOLE I STOPNIA W ZAWODZIE:

WĘDLINIARZ

w Zespole Szkół Rolniczych w Środzie Wlkp.

 

W SZKOLE NAUCZYSZ SIĘ:

· dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa;

· magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji;

· obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa;

· wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych;

· magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji

 

PONADTO:

· zdobędziesz cenne doświadczenie podczas praktyk

· będziesz mieć możliwość wzięcia udziału w konkursach i olimpiadach

· będziesz mieć możliwość udziału w różnego rodzaju wycieczkach dydaktycznych

· poznasz badania laboratoryjne związane z przemysłem mięsnym

Nauka trwa trzy lata. Na czas nauki uczeń zawiera umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będziesz odbywać praktyczną naukę zawodu. W szkole będziesz się uczyć przedmiotów ogólnokształcących i teoretycznych przedmiotów zawodowych.

Uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia otrzymają świadectwa i dyplomy ukończenia.

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie: TG.5. PRODUKCJA PRZETWORÓW MIĘSNYCH I TŁUSZCZOWYCH

 

DALSZA NAUKA:

Naukę możesz kontynuować od drugiej klasy liceum ogólnokształcącego dla dorosłych, zdobywając w ten sposób wykształcenie średnie, następnie (lub równocześnie) możesz podjąć naukę w formie kursu kwalifikacyjnego i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji TG.17. ORGANIZACJA I NADZOROWANIE PRODUKCJI WYROBÓW SPOŻYWCZYCH

lub w SZKOLE BRANŻOWEJ II STOPNIA w zawodzie technik technologii żywności.

 

MIEJSCA, W KTÓRYCH MOŻESZ PRACOWAĆ:

· zakłady produkcyjne.

· masarnie, ubojnie.

· możesz także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą

PAMIĘTAJ!

UZYSKANIE WYKSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO

DAJE CI MOŻLIWOŚĆ ZDOBYCIA ZAWODU I PODJĘCIA PRACY

 

JAK RÓWNIEŻ KONTYNUACJI NAUKI I UZYSKANIE TYTUŁU TECHNIKA.