OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO

 

Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego obsługuje i nadzoruje urządzenia w przetwórstwie spożywczym. Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego może pracować zakładach przetwórstwa spożywczych (cukiernie, mleczarnie, piekarnie, przetwórnie owocowo-warzywne, zakłady mięsne), instytucjach zajmujących się obrotem żywności, na stanowiskach pracy związanych z obsługą maszyn i urządzeń w kolejnych etapach procesu technologicznego.

 

JEŚLI:

· interesujesz się żywnością

· chcesz rozwijać zainteresowania w dziedzinie produkcji wyrobów spożywczych

· chciałbyś prowadzić własną działalność gospodarczą

 

Podejmij naukę

W BRANŻOWEJ SZKOLE I STOPNIA W ZAWODZIE:

OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO

w Zespole Szkół Rolniczych w Środzie Wlkp.

 

 

W TRAKCIE NAUKI POZNASZ:

· surowce wykorzystywane do produkcji wyrobów spożywczych

· obsługę maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych

· wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń

· zasad magazynowania wyrobów spożywczych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych

· poznasz środki transportu wewnętrznego w zakładach spożywczych

 

PONADTO:

· zdobędziesz cenne doświadczenie podczas praktyk

· będziesz mieć możliwość wzięcia udziału w konkursach i olimpiadach

· będziesz mieć możliwość udziału w różnego rodzaju wycieczkach dydaktycznych

· uzyskasz wykształcenie zawodowe

Nauka trwa trzy lata. Na czas nauki uczeń zawiera umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będzie odbywać praktyczną naukę zawodu. W szkole będzie się uczyć przedmiotów ogólnokształcących i teoretycznych przedmiotów zawodowych.

Uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia otrzymają świadectwa i dyplomy ukończenia .

Kwalifikacja wyodrębnione w zawodzie:

TG.2. PRODUKCJA WYROBÓW SPOŻYWCZYCH Z WYKORZYSTANIEM MASZYN I URZĄDZEŃ.

 

DALSZA NAUKA:

Naukę możesz kontynuować od drugiej klasy liceum ogólnokształcącego dla dorosłych, zdobywając w ten sposób wykształcenie średnie, następnie (lub równocześnie) możesz podjąć naukę w formie kursu kwalifikacyjnego i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji TG.17. ORGANIZACJA I NADZOROWANIE PRODUKCJI WYROBÓW SPOŻYWCZYCH

lub w SZKOLE BRANŻOWEJ II STOPNIA w zawodzie technik technologii żywności.

 

 

MIEJSCA W KTÓRYCH MOŻESZ PRACOWAĆ:

· wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności przetwórczej żywność: Średzka Spółdzielnia Mleczarska "Jana", Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Środzie Wlkp., Browar Fortuna w Miłosławiu, zakłady mięsne itp.

· instytucje zajmujące się obrotem żywnością,

· instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywności

· może prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej.

 

PAMIĘTAJ!

UZYSKANIE WYKSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO

DAJE CI MOŻLIWOŚĆ ZDOBYCIA ZAWODU I PODJĘCIA PRACY

JAK RÓWNIEŻ KONTYNUACJI NAUKI I UZYSKANIE TYTUŁU TECHNIKA.

 

Wszystkie prawa zastrzeżone. Strona korzysta  z plików cookies zgodnie z polityką prywatności. Strona stworzona przez kapary.com

Zespół Szkół Rolniczych 
im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego
ul. Kosynierów 2b
63-000 Środa Wlkp.

Tel.: (061) 285-23-28, 285-23-29
fax: (061) 285-22-64
e-mail:
 zsrsroda@onet.pl

Era Technologii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktualności

Plan lekcji

Zastępstwa

e-dziennik