TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
Płatne zajęcia praktyczne i praktyka zawodowa !!!

 

Zajmuje się opracowywaniem nowych produktów żywnościowych i technologii. Organizuje i nadzoruje proces produkcji produktów żywnościowych. Może zajmować się również świadczeniem pomocy technicznej związanej z badaniami w zakresie nowoczesnych technik i technologii oraz opracowywaniem nowych asortymentów produktów żywnościowych.

 

JEŚLI:

  • chcesz zarabiać podczas zajęć praktycznych i praktyki zawodowej

  • masz już sprecyzowane zainteresowania

  • interesujesz się żywnością

  • chcesz mieć możliwość pracy w zawodzie z przyszłością

 

Podejmij naukę

W TECHNIKUM W ZAWODZIE:

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

w Zespole Szkół Rolniczych w Środzie Wlkp.

Pobierz podanie: /podanie.docx/ /podanie.pdf/

 

W TRAKCIE NAUKI POZNASZ:

  • sposoby wytwarzania produktów spożywczych;

  • jak obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane do produkcji wyrobów spożywczych;

  • jak organizować i nadzorować przebieg procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym;

  • jak kontrolować pracę maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności.

 

PONADTO:

  • zdobędziesz cenne doświadczenie podczas praktyk w firmach: Jana, ZPOW, Sokołów

  • będziesz zarabiać podczas praktyk w firmach Jana i ZPOW

  • będziesz mógł zaangażować się w pracę Piekiełka – szkolnej kawiarenki

  • będziesz mieć możliwość wzięcia udziału w konkursach i olimpiadach

  • będziesz mieć możliwość udziału w różnego rodzaju wycieczkach dydaktycznych

 

Nauka trwa cztery lata  (po gimnazjum) lub pięć lat (po 8 klasie szkoły podstawowej) i kończy się uzyskaniem tytułu technika (po zdaniu egzaminów kwalifikacyjnych) oraz zdaniem egzaminu dojrzałości.

 

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

TG.2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń

TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

 

Przedmioty rozszerzone:

Przedmiot pierwszy: biologia lub chemia lub fizyka lub historia.

Przedmiot drugi: Matematyka lub WOS

 

MOŻESZ KONTYNUOWAĆ NAUKĘ M.IN. WYBIERAJĄC NASTĘPUJĄCE UCZELNIE:

  • Uniwersytet Przyrodniczy: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, Dietetyka, Towaroznawstwo Analityka żywności

  • Uniwersytet Ekonomiczny: Towaroznawstwo

 

MIEJSCA, W KTÓRYCH MOŻESZ PRACOWAĆ:

  • przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem żywności np. Średzka Spółdzielnia Mleczarska „Jana”, Zakład Przetwórstwa Owocowo – Warzywnego w Środzie Wlkp., Cukrownia Średzka,

  • zakłady gastronomiczne i placówki żywienia zbiorowego.

  • laboratoria

  • własna działalność gospodarcza

 

PAMIĘTAJ!

PO UKOŃCZENIU TECHNIKUM WRAZ Z POTWIERDZONYM POZYTYWNYM WYNIKIEM EGZAMINÓW KWALIFIKACYJNYCH UZYSKASZ TYTUŁ ZAWODOWY.

Wszystkie prawa zastrzeżone. Strona korzysta  z plików cookies zgodnie z polityką prywatności. Strona stworzona przez kapary.com

Zespół Szkół Rolniczych 
im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego
ul. Kosynierów 2b
63-000 Środa Wlkp.

Tel.: (061) 285-23-28, 285-23-29
fax: (061) 285-22-64
e-mail:
 zsrsroda@onet.pl

Era Technologii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktualności

Plan lekcji

Zastępstwa

e-dziennik