WĘDLINIARZ

 

Wędliniarz dokonuje przerobu mięsa i podrobów na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie zgodnie z wymogami procesu technologicznego , przy użyciu maszyn i urządzeń. Szacuje zapotrzebowanie na surowce, przyprawy i materiały pomocnicze na podstawie norm i procedur. Stosuje nowoczesne technik pakowania wyrobów wędliniarskich oraz ich przechowywania.

 

Jeśli:

· interesujesz się żywnością

· myślisz o podjęciu nauki w szkole zawodowej

· chciałbyś prowadzić własną działalność gospodarczą

· chcesz rozwijać zainteresowania związane z przemysłem mięsnym

 

Podejmij naukę

W BRANŻOWEJ SZKOLE I STOPNIA W ZAWODZIE:

WĘDLINIARZ

w Zespole Szkół Rolniczych w Środzie Wlkp.

 

W szkole nauczysz się:

· dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa;

· magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji;

· obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa;

· wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych;

· magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji

 

PONADTO:

· zdobędziesz cenne doświadczenie podczas praktyk

· będziesz mieć możliwość wzięcia udziału w konkursach i olimpiadach

· będziesz mieć możliwość udziału w różnego rodzaju wycieczkach dydaktycznych

· poznasz badania laboratoryjne związane z przemysłem mięsnym

Nauka trwa trzy lata. Na czas nauki uczeń zawiera umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będziesz odbywać praktyczną naukę zawodu. W szkole będziesz się uczyć przedmiotów ogólnokształcących i teoretycznych przedmiotów zawodowych.

Uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia otrzymają świadectwa i dyplomy ukończenia.

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie: TG.5. PRODUKCJA PRZETWORÓW MIĘSNYCH I TŁUSZCZOWYCH

 

 

DALSZA NAUKA:

Naukę możesz kontynuować od drugiej klasy liceum ogólnokształcącego dla dorosłych, zdobywając w ten sposób wykształcenie średnie, następnie (lub równocześnie) możesz podjąć naukę w formie kursu kwalifikacyjnego i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji TG.17. ORGANIZACJA I NADZOROWANIE PRODUKCJI WYROBÓW SPOŻYWCZYCH

lub w SZKOLE BRANŻOWEJ II STOPNIA w zawodzie technik technologii żywności.

 

MIEJSCA, W KTÓRYCH MOŻESZ PRACOWAĆ:

· zakłady produkcyjne.

· masarnie, ubojnie.

· możesz także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą

 

 

PAMIĘTAJ!

UZYSKANIE WYKSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO

DAJE CI MOŻLIWOŚĆ ZDOBYCIA ZAWODU I PODJĘCIA PRACY 

JAK RÓWNIEŻ KONTYNUACJI NAUKI I UZYSKANIE TYTUŁU TECHNIKA.

Wszystkie prawa zastrzeżone. Strona korzysta  z plików cookies zgodnie z polityką prywatności. Strona stworzona przez kapary.com

Zespół Szkół Rolniczych 
im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego
ul. Kosynierów 2b
63-000 Środa Wlkp.

Tel.: (061) 285-23-28, 285-23-29
fax: (061) 285-22-64
e-mail:
 zsrsroda@onet.pl

Era Technologii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktualności

Plan lekcji

Zastępstwa

e-dziennik