W czwartek 6 grudnia odbyły się wesołe i ciekawe zajęcia przygotowane przez p. Ninę Wrzaskowską, prowadzone w 3 TŻ. Uczniowie ćwiczyli produkcję białej kiełbasy.

Podstawowym składnikiem tego popularnego wyrobu jest mięso. Poza mięsem ważnym elementem kiełbasy są przyprawy i dodatki. Obok najpopularniejszych jak sól, pierz czy czosnek stosuje się różne mieszanki ziół.

Interesującym elementem zajęć było formowanie kiełbasek poprzez napełnianie jelit oraz nadawanie kształtu serdelków.

Myślę że zdjęcia i film dużo mówią o przebiegu tych zajęć.

 

 

12 grudnia 2018
Zajęcia praktyczne w klasie 3 TŻ

Wszystkie prawa zastrzeżone. Strona korzysta  z plików cookies zgodnie z polityką prywatności. Strona stworzona przez kapary.com

Zespół Szkół Rolniczych 
im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego
ul. Kosynierów 2b
63-000 Środa Wlkp.

Tel.: (061) 285-23-28, 285-23-29
fax: (061) 285-22-64
e-mail:
 zsrsroda@onet.pl

Era Technologii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktualności

Plan lekcji

Zastępstwa

e-dziennik