CUKIERNIK

 

Praca cukiernika polega na produkcji różnego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które prócz walorów smakowych powinny charakteryzować się walorami wizualnymi

Cukiernik to zawód poszukiwany, ceniony i zawsze aktualny, dający zatrudnienie i atrakcyjne zarobki zarówno w Polsce, jak i krajach Unii Europejskie

 

JEŚLI:

  • masz już sprecyzowane zainteresowania
  • interesujesz się ciastkarstwem,
  • jesteś pomysłowy
  • robisz domowe wypieki a chciałbyś podwyższyć swoje umiejętności
  • myślisz o podjęciu nauki w szkole zawodowej
  • chciałbyś prowadzić własną działalność gospodarczą
  • interesujesz się żywieniem

 

Podejmij naukę

W BRANŻOWEJ SZKOLE I STOPNIA W ZAWODZIE:

CUKIERNIK

w Zespole Szkół Rolniczych w Środzie Wlkp.

 

 

W SZKOLE NAUCZYSZ SIĘ:

  • rozpoznawać surowce cukiernicze, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze wykorzystywane w produkcji cukierniczej,
  • przestrzegać zasad i warunków magazynowania surowców półproduktów cukierniczych,
  • posługiwać się sprzętem i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w magazynach surowców cukierniczych,
  • określać rodzaje wyrobów cukierniczych,
  • sporządzać wyroby cukiernicze,
  • dobierać maszyny ,  urządzenia i drobny sprzęt do produkcji,
  • posługiwać się dokumentacją technologiczną i korzystać z receptur,
  • dobierać surowce do dekoracji wyrobów cukierniczych,
  • dekorować wyroby cukiernicze. 

PONADTO:

  • zdobędziesz cenne doświadczenie podczas praktyk
  • możesz zaangażować się w pracę Piekiełka – szkolnej kawiarenki
  • będziesz mieć możliwość wzięcia udziału w konkursach i olimpiadach
  • będziesz mieć możliwość udziału w różnego rodzaju wycieczkach dydaktycznych

 

Nauka trwa trzy lata. Na czas nauki zawierasz umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będziesz odbywać praktyczną naukę zawodu. Młodociani pracownicy objęci są przepisami kodeksu pracy, okres nauki wlicza się im do stażu pracy, a za praktykę otrzymują wynagrodzenie od 4% do 6% przeciętnego wynagrodzenia (w zależności od roku kształcenia). W szkole będziesz się uczyć przedmiotów ogólnokształcących i teoretycznych przedmiotów zawodowych.

Po zakończeniu drugiego semestru klasy trzeciej będziesz zdawać egzamin potwierdzający kwalifikację:

TG.04. PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH. (kwalifikacja wspólna z zawodem technik technologii żywności)

 

DALSZA NAUKA:

Naukę możesz kontynuować od drugiej klasy liceum ogólnokształcącego dla dorosłych, zdobywając w ten sposób wykształcenie średnie, następnie (lub równocześnie) możesz podjąć naukę w formie kursu kwalifikacyjnego i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. ORGANIZACJA I NADZOROWANIE PRODUKCJI WYROBÓW SPOŻYWCZYCH.

lub w SZKOLE BRANŻOWEJ II STOPNIA w zawodzie technik technologii żywności

 

MIEJSCA, W KTÓRYCH MOŻESZ PRACOWAĆ:

  • cukiernie,
  • piekarnie,
  • zakłady produkcyjne.
  • możesz także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą

 

PAMIĘTAJ!

UZYSKANIE WYKSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO

DAJE CI MOŻLIWOŚĆ ZDOBYCIA ZAWODU I PODJĘCIA PRACY

JAK RÓWNIEŻ KONTYNUACJI NAUKI I UZYSKANIE TYTUŁU TECHNIKA

Wszystkie prawa zastrzeżone. Strona korzysta  z plików cookies zgodnie z polityką prywatności. Strona stworzona przez kapary.com

Zespół Szkół Rolniczych 
im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego
ul. Kosynierów 2b
63-000 Środa Wlkp.

Tel.: (061) 285-23-28, 285-23-29
fax: (061) 285-22-64
e-mail:
 zsrsroda@onet.pl

e-dziennik

Aktualności

Plan lekcji

Zastępstwa