Wszystkie prawa zastrzeżone. Strona korzysta  z plików cookies zgodnie z polityką prywatności. Strona stworzona przez kapary.com

Zespół Szkół Rolniczych 
im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego
ul. Kosynierów 2b
63-000 Środa Wlkp.

Tel.: (061) 285-23-28, 285-23-29
fax: (061) 285-22-64
e-mail:
 zsrsroda@onet.pl

Kucharz

 

3-letnia Branżowa Szkoła I Stopnia, kończąca się egzaminem zawodowym

 

Słowa klucze: dobry smak, pasja gotowania

 

Czego się nauczysz?

- sporządzać potrawy i napoje z wykorzystaniem różnych metod i technik

- serwować potrawy według zasad

- zasad prawidłowego planowania i wykonywania procesów technologicznych

- poznasz kuchnie różnych narodów

- dobierać surowce do produkcji potraw oraz planować proces technologiczny

sporządzania potraw i napojów zgodnie z recepturami

- metod oceny jakości żywności oraz zasad jej przechowywania

- planować sposób żywienia zgodnie z aktualnymi zasadami żywienia

- planować i modyfikować jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia

- przestrzegać procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwa zdrowotnego

żywności podczas przechowywania, sporządzania i serwowania potraw

- zasad prowadzenia działalności gospodarczej

- stosować zasady komunikacji interpersonalnej i technik radzenia sobie ze

stresem

- dobierać i użytkować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt stosowany w

produkcji i serwowaniu potraw i napojów

- stosować sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową oraz urządzenia do

przechowywania żywności w zakładzie gastronomicznym

- zasad planowania i rozliczania usług gastronomicznych

- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii

 

Gdzie odbywają się zajęcia praktyczne?

- zajęcia praktyczne zapewnia szkoła, odbywają się w szkolnej pracowni gastronomicznej we współpracy ze Szkolną Spółdzielnią Uczniowską

- uczeń może także odbywać praktykę u pracodawcy

Prowadzimy także kształcenie dla uczniów posiadających orzeczenie o niepełnosprawności

 

Gdzie możesz pracować po ukończeniu szkoły?

- firmy prowadzące działalność gastronomiczną: restauracje, kawiarnie, bary, restauracje hotelowe, ośrodki wypoczynkowe, pensjonaty

- własna dział

alność cateringowa

- prowadzenie usług gastronomicznych z zakresu produkcji potraw i napojów

- praca na stanowisku kucharza, a w miarę rozwoju zawodowego, szefa kuchni

Naukę możesz kontynuować w Branżowej Szkole II Stopnia

 

Dlaczego warto wybrać ten kierunek?

- interesujące zajęcia praktyczne, nastawione na pracę w kameralnych

zespołach

- nie musisz poszukiwać pracodawcy zewnętrznego

- możliwość pracy w Spółdzielni Uczniowskiej

- dobrze wyposażona pracownia gastronomiczna

- wyspecjalizowana kadra ucząca z indywidualnym podejściem do ucznia

- możliwość prowadzenia stoisk cateringowych podczas uroczystości

- zawód, na który jest duże zapotrzebowanie na rynku pracy, ze względu na duży

rozwój gastronomii

 

Jeśli lubisz gotować, lubisz pracować w zespole, chciałbyś tworzyć potrawy z pasją ten kierunek jest dla Ciebie!!!

Zapraszamy!!!

6 czerwca 2020 r. 

 

 

Aktualności

Plan zajęć

Zastępstwa

e-dziennik

Zobacz

Zobacz

Zobacz

Zobacz

Formularz rejestracyjny na Zjazd Absolwentów - Zmiana terminu