e-dziennik
Kierunki kształcenia
Zaplanuj zajęcia
aktualności
OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego obsługuje i nadzoruje urządzenia w przetwórstwie spożywczym. Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego może pracować zakładach przetwórstwa spożywczych (cukiernie, mleczarnie, piekarnie, przetwórnie owocowo-warzywne, zakłady mięsne), instytucjach zajmujących się obrotem żywności, na stanowiskach pracy związanych z obsługą maszyn i urządzeń w kolejnych etapach procesu technologicznego.
JEŚLI:
· interesujesz się żywnością
· chcesz rozwijać zainteresowania w dziedzinie produkcji wyrobów spożywczych
· chciałbyś prowadzić własną działalność gospodarczą
Podejmij naukę
W BRANŻOWEJ SZKOLE I STOPNIA W ZAWODZIE:
OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
w Zespole Szkół Rolniczych w Środzie Wlkp.
W TRAKCIE NAUKI POZNASZ:
· surowce wykorzystywane do produkcji wyrobów spożywczych
· obsługę maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych
· wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń
· zasad magazynowania wyrobów spożywczych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych
· poznasz środki transportu wewnętrznego w zakładach spożywczych
PONADTO:
· zdobędziesz cenne doświadczenie podczas praktyk
· będziesz mieć możliwość wzięcia udziału w konkursach i olimpiadach
· będziesz mieć możliwość udziału w różnego rodzaju wycieczkach dydaktycznych
· uzyskasz wykształcenie zawodowe
Nauka trwa trzy lata. Na czas nauki uczeń zawiera umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będzie odbywać praktyczną naukę zawodu. W szkole będzie się uczyć przedmiotów ogólnokształcących i teoretycznych przedmiotów zawodowych.
Uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia otrzymają świadectwa i dyplomy ukończenia .
Kwalifikacja wyodrębnione w zawodzie:
SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
DALSZA NAUKA:
Naukę możesz kontynuować od drugiej klasy liceum ogólnokształcącego dla dorosłych, zdobywając w ten sposób wykształcenie średnie, następnie (lub równocześnie) możesz podjąć naukę w formie kursu kwalifikacyjnego i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
lub w SZKOLE BRANŻOWEJ II STOPNIA w zawodzie technik technologii żywności.
MIEJSCA W KTÓRYCH MOŻESZ PRACOWAĆ:
· wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności przetwórczej żywność: Średzka Spółdzielnia Mleczarska "Jana", Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Środzie Wlkp., Browar Fortuna w Miłosławiu, zakłady mięsne itp.
· instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
· instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywności
· może prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej.
PAMIĘTAJ!
UZYSKANIE WYKSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO
DAJE CI MOŻLIWOŚĆ ZDOBYCIA ZAWODU I PODJĘCIA PRACY
JAK RÓWNIEŻ KONTYNUACJI NAUKI I UZYSKANIE TYTUŁU TECHNIKA.
Zespół Szkół Rolniczych
im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego
ul. Kosynierów 2b
63-000 Środa Wlkp.
tel.: (061) 285-23-28, 285-23-29
faks: (061) 285-22-64
e-mail: zsrsroda@onet.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone. Strona korzysta z plików cookies zgodnie z polityką prywatności . Strona stworzona przez kapary.com