e-dziennik
Kierunki kształcenia
Zaplanuj zajęcia
aktualności
PIEKARZ
Piekarstwo, to jeden z sektorów przemysłu spożywczego należącego do najszybciej rozwijających się dziedzin gospodarki w Polsce. Jego udział w wartości sprzedaży całego przemysłu wynosi 24%. Branża spożywcza jest powiązana z międzynarodowym rynkiem i kapitałem. Jest największym polskim atutem na rynku europejskim i światowym.
JEŚLI:
Podejmij naukę
W BRANŻOWEJ SZKOLE I STOPNIA W ZAWODZIE:
PIEKARZ
w Zespole Szkół Rolniczych w Środzie Wlkp.
W SZKOLE NAUCZYSZ SIĘ:
PONADTO:
Nauka trwa trzy lata. Na czas nauki zawierasz umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będziesz odbywać praktyczną naukę zawodu. Młodociani pracownicy objęci są przepisami kodeksu pracy, okres nauki wlicza się im do stażu pracy, a za praktykę otrzymują wynagrodzenie od 4% do 6% przeciętnego wynagrodzenia (w zależności od roku kształcenia). W szkole będziesz się uczyć przedmiotów ogólnokształcących i teoretycznych przedmiotów zawodowych.
Po zakończeniu drugiego semestru klasy trzeciej będziesz zdawać egzamin potwierdzający kwalifikację:
TG.03. PRODUKCJA WYROBÓW PIEKARSKICH. (kwalifikacja wspólna z zawodem technik technologii żywności)
DALSZA NAUKA:
Naukę możesz kontynuować od drugiej klasy liceum ogólnokształcącego dla dorosłych, zdobywając w ten sposób wykształcenie średnie, następnie (lub równocześnie) możesz podjąć naukę w formie kursu kwalifikacyjnego i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. ORGANIZACJA I NADZOROWANIE PRODUKCJI WYROBÓW SPOŻYWCZYCH.
lub w SZKOLE BRANŻOWEJ II STOPNIA w zawodzie technik technologii żywności
MIEJSCA, W KTÓRYCH MOŻESZ PRACOWAĆ:
PAMIĘTAJ!
UZYSKANIE WYKSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO
DAJE CI MOŻLIWOŚĆ ZDOBYCIA ZAWODU I PODJĘCIA PRACY
JAK RÓWNIEŻ KONTYNUACJI NAUKI I UZYSKANIE TYTUŁU TECHNIKA
Zespół Szkół Rolniczych
im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego
ul. Kosynierów 2b
63-000 Środa Wlkp.
tel.: (061) 285-23-28, 285-23-29
faks: (061) 285-22-64
e-mail: zsrsroda@onet.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone. Strona korzysta z plików cookies zgodnie z polityką prywatności . Strona stworzona przez kapary.com