PIEKARZ

 

Piekarstwo, to jeden z sektorów przemysłu spożywczego należącego do najszybciej rozwijających się dziedzin gospodarki w Polsce. Jego udział w wartości sprzedaży całego przemysłu wynosi 24%. Branża spożywcza jest powiązana z międzynarodowym rynkiem i kapitałem. Jest największym polskim atutem na rynku europejskim  i światowym.

JEŚLI:

  • masz już sprecyzowane zainteresowania
  • lubisz wyrabianie ciasta i pieczenie
  • myślisz o podjęciu nauki w szkole zawodowej
  • chciałbyś prowadzić własną działalność gospodarczą
  • interesujesz się żywieniem

 

Podejmij naukę

W BRANŻOWEJ SZKOLE I STOPNIA W ZAWODZIE:

PIEKARZ

w Zespole Szkół Rolniczych w Środzie Wlkp.

 

 

W SZKOLE NAUCZYSZ SIĘ:

  • rozpoznawać surowce piekarskie, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze wykorzystywane w produkcji piekarskiej,
  • przestrzegać zasad i warunków magazynowania surowców półproduktów piekarskich ,
  • posługiwać się sprzętem i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w magazynach surowców piekarskich,
  • określać rodzaje wyrobów piekarskich,
  • wykonywać ciasta pszenne, żytnie i mieszane,
  • wykonywać czynności związane z dzieleniem ciast i kształtowaniem kęsów
  • prowadzić rozrost i wypiek pieczywa
  • przygotować i przekazać pieczywo do wysyłki
  • dobierać maszyny ,  urządzenia i drobny sprzęt do produkcji,
  • posługiwać się dokumentacją technologiczną i korzystać z receptur,
  • wykonywać czynności pomocnicze dotyczące planowania wielkości asortymentu produkcji i  transportu,
  • przygotować  i przekazać  pieczywo do wysyłki i sprzedaży.

PONADTO:

  • zdobędziesz cenne doświadczenie podczas praktyk
  • możesz zaangażować się w pracę Piekiełka – szkolnej kawiarenki
  • będziesz mieć możliwość wzięcia udziału w konkursach i olimpiadach
  • będziesz mieć możliwość udziału w różnego rodzaju wycieczkach dydaktycznych

 

Nauka trwa trzy lata. Na czas nauki zawierasz umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będziesz odbywać praktyczną naukę zawodu. Młodociani pracownicy objęci są przepisami kodeksu pracy, okres nauki wlicza się im do stażu pracy, a za praktykę otrzymują wynagrodzenie od 4% do 6% przeciętnego wynagrodzenia (w zależności od roku kształcenia). W szkole będziesz się uczyć przedmiotów ogólnokształcących i teoretycznych przedmiotów zawodowych.

Po zakończeniu drugiego semestru klasy trzeciej będziesz zdawać egzamin potwierdzający kwalifikację:

TG.03. PRODUKCJA WYROBÓW PIEKARSKICH. (kwalifikacja wspólna z zawodem technik technologii żywności)

 

DALSZA NAUKA:

Naukę możesz kontynuować od drugiej klasy liceum ogólnokształcącego dla dorosłych, zdobywając w ten sposób wykształcenie średnie, następnie (lub równocześnie) możesz podjąć naukę w formie kursu kwalifikacyjnego i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. ORGANIZACJA I NADZOROWANIE PRODUKCJI WYROBÓW SPOŻYWCZYCH.

lub w SZKOLE BRANŻOWEJ II STOPNIA w zawodzie technik technologii żywności

 

MIEJSCA, W KTÓRYCH MOŻESZ PRACOWAĆ:

  • piekarnie,
  • zakłady produkcyjne.
  • możesz także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych

 

PAMIĘTAJ!

UZYSKANIE WYKSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO

DAJE CI MOŻLIWOŚĆ ZDOBYCIA ZAWODU I PODJĘCIA PRACY

JAK RÓWNIEŻ KONTYNUACJI NAUKI I UZYSKANIE TYTUŁU TECHNIKA

Wszystkie prawa zastrzeżone. Strona korzysta  z plików cookies zgodnie z polityką prywatności. Strona stworzona przez kapary.com

Zespół Szkół Rolniczych 
im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego
ul. Kosynierów 2b
63-000 Środa Wlkp.

Tel.: (061) 285-23-28, 285-23-29
fax: (061) 285-22-64
e-mail:
 zsrsroda@onet.pl

e-dziennik

Aktualności

Plan lekcji

Zastępstwa