e-dziennik
Kierunki kształcenia
Zaplanuj zajęcia
aktualności
WĘDLINIARZ
Wędliniarz dokonuje przerobu mięsa i podrobów na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie zgodnie z wymogami procesu technologicznego , przy użyciu maszyn i urządzeń. Szacuje zapotrzebowanie na surowce, przyprawy i materiały pomocnicze na podstawie norm i procedur. Stosuje nowoczesne technik pakowania wyrobów wędliniarskich oraz ich przechowywania.
Jeśli:
· interesujesz się żywnością
· myślisz o podjęciu nauki w szkole zawodowej
· chciałbyś prowadzić własną działalność gospodarczą
· chcesz rozwijać zainteresowania związane z przemysłem mięsnym
Podejmij naukę
W BRANŻOWEJ SZKOLE I STOPNIA W ZAWODZIE:
WĘDLINIARZ
w Zespole Szkół Rolniczych w Środzie Wlkp.
W szkole nauczysz się:
· dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa;
· magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji;
· obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa;
· wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych;
· magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji
PONADTO:
· zdobędziesz cenne doświadczenie podczas praktyk
· będziesz mieć możliwość wzięcia udziału w konkursach i olimpiadach
· będziesz mieć możliwość udziału w różnego rodzaju wycieczkach dydaktycznych
· poznasz badania laboratoryjne związane z przemysłem mięsnym
Nauka trwa trzy lata. Na czas nauki uczeń zawiera umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego będziesz odbywać praktyczną naukę zawodu. W szkole będziesz się uczyć przedmiotów ogólnokształcących i teoretycznych przedmiotów zawodowych.
Uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia otrzymają świadectwa i dyplomy ukończenia.
Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie: TG.5. PRODUKCJA PRZETWORÓW MIĘSNYCH I TŁUSZCZOWYCH
DALSZA NAUKA:
Naukę możesz kontynuować od drugiej klasy liceum ogólnokształcącego dla dorosłych, zdobywając w ten sposób wykształcenie średnie, następnie (lub równocześnie) możesz podjąć naukę w formie kursu kwalifikacyjnego i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji TG.17. ORGANIZACJA I NADZOROWANIE PRODUKCJI WYROBÓW SPOŻYWCZYCH
lub w SZKOLE BRANŻOWEJ II STOPNIA w zawodzie technik technologii żywności.
MIEJSCA, W KTÓRYCH MOŻESZ PRACOWAĆ:
· zakłady produkcyjne.
· masarnie, ubojnie.
· możesz także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą
PAMIĘTAJ!
UZYSKANIE WYKSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO
DAJE CI MOŻLIWOŚĆ ZDOBYCIA ZAWODU I PODJĘCIA PRACY
JAK RÓWNIEŻ KONTYNUACJI NAUKI I UZYSKANIE TYTUŁU TECHNIKA.
Zespół Szkół Rolniczych
im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego
ul. Kosynierów 2b
63-000 Środa Wlkp.
tel.: (061) 285-23-28, 285-23-29
faks: (061) 285-22-64
e-mail: zsrsroda@onet.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone. Strona korzysta z plików cookies zgodnie z polityką prywatności . Strona stworzona przez kapary.com