e-dziennik
Kierunki kształcenia
Zaplanuj zajęcia
aktualności
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
Technikum 5-letnie, dyplom technika technologii żywności
Słowa klucze: harmonia smaków, dbałość o jakość żywności
Czego się nauczysz?
- opracowywania nowych receptur produktów żywnościowych
- opracowywania technologii wytwarzania żywności
- planowania i nadzorowania procesu powstawania produktów żywnościowych
- oceny jakości surowców
- badania żywności pod kątem jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego
- sporządzania potraw i przetworów
- analizy żywności
- współczesnych metod przetwarzania i utrwalania żywności
- badania wartości odżywczej żywności
- przeprowadzania analizy sensorycznej żywności
- przeprowadzania badań laboratoryjnych surowców i produktów spożywczych
- dbania o jakość żywności
- eksploatacji urządzeń do produkcji żywności
- obsługi aparatury pomiarowej stosowanej w produkcji żywności
- przepisów prawa żywnościowego
- marketingu żywności
- poznasz sekrety produkcji żywności
Gdzie odbywają się praktyki?
Poznańska Palarnia Kawy "Astra"
Średzka Spółdzielnia Mleczarska "Jana" (uczniowie otrzymują wynagrodzenie)
Hand-Mięs Polowczyk Sp. z.o.o
Gdzie możesz pracować po ukończeniu szkoły?
- w firmach zajmujących się przetwórstwem, produkcja i dystrybucją
żywności
- w laboratoriach dokonujących analizy i oceny żywności
- w firmach zajmujących się tworzeniem nowych receptur produktów
- w przedsiębiorstwach z krajowym i zagranicznym obrotem żywności
- na stanowisku technologa opracowującego nowe receptury i
doskonalącego już istniejące
- kierownika średniego szczebla (linii, działu, zmiany) nadzorującego i
organizującego pracę
- laboranta badającego produkty żywnościowe
- kontrolera jakości
Naukę możesz kontynuować na uczelniach wyższych np. Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, Uniwersytecie Ekonomicznym, w szczególności na kierunkach: technologia żywności i żywienia człowieka, dietetyka, towaroznawstwo
Dlaczego warto wybrać ten kierunek?
- dodatkowe kursy, bezpłatnie w ramach zajęć:
kurs HACCP w ramach zajęć
kurs baristy
kurs kontroli jakości
- współpraca z Uniwersytetem Przyrodniczym
- możliwość pracy w Spółdzielni Uczniowskiej (prowadzenie szkolnego
baru), za którą uczniowie otrzymują wynagrodzenie
- udział w ciekawych projektach kulinarnych z okazji różnych uroczystości,
prowadzenie stoiska gastronomicznego
- model kształcenia, w którym część zajęć odbywa się w firmach dający
cenne doświadczenie
- dobrze wyposażona pracownia technologii żywności
- kadra nauczycielska z doświadczeniem w pracy w przedsiębiorstwach na
stanowisku technologa
- możliwość udziału z wycieczkach dydaktycznych, konkursach,
- możliwość ciekawej pracy, tworzenia nowych produktów (np. nowe receptury serów)
Jeśli interesuje Cię wpływ żywienia i jakości żywności na zdrowie człowieka,
ekologiczny tryb życia, chciałbyś brać udział w tworzeniu nowych unikalnych receptur spożywczych,
lubisz eksperymentować z żywnością ten kierunek jest dla Ciebie!!!
Zespół Szkół Rolniczych
im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego
ul. Kosynierów 2b
63-000 Środa Wlkp.
tel.: (061) 285-23-28, 285-23-29
faks: (061) 285-22-64
e-mail: zsrsroda@onet.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone. Strona korzysta z plików cookies zgodnie z polityką prywatności . Strona stworzona przez kapary.com