Formularz rejestracyjny na Zjazd Absolwentów - Zmiana terminu

Zobacz

Zobacz

Zobacz

Zobacz

e-dziennik

Kierunki kształcenia

Zaplanuj zajęcia

aktualności

 

 

Ósmoklasisto! - Kierunek dla Ciebie: Technik Technologii Żywności

15 maja 2020

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

Technikum 5-letnie, dyplom technika technologii żywności

Słowa klucze: harmonia smaków, dbałość o jakość żywności

Czego się nauczysz?

- opracowywania nowych receptur produktów żywnościowych

- opracowywania technologii wytwarzania żywności

- planowania i nadzorowania procesu powstawania produktów żywnościowych

- oceny jakości surowców

- badania żywności pod kątem jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego

- sporządzania potraw i przetworów

- analizy żywności

- współczesnych metod przetwarzania i utrwalania żywności

- badania wartości odżywczej żywności

- przeprowadzania analizy sensorycznej żywności

- przeprowadzania badań laboratoryjnych surowców i produktów spożywczych

- dbania o jakość żywności

- eksploatacji urządzeń do produkcji żywności

- obsługi aparatury pomiarowej stosowanej w produkcji żywności

- przepisów prawa żywnościowego

- marketingu żywności

- poznasz sekrety produkcji żywności

 

Gdzie odbywają się praktyki?

Poznańska Palarnia Kawy "Astra"

Średzka Spółdzielnia Mleczarska "Jana" (uczniowie otrzymują wynagrodzenie)

Hand-Mięs Polowczyk Sp. z.o.o

 

Gdzie możesz pracować po ukończeniu szkoły?

- w firmach zajmujących się przetwórstwem, produkcja i dystrybucją

żywności

- w laboratoriach dokonujących analizy i oceny żywności

- w firmach zajmujących się tworzeniem nowych receptur produktów

- w przedsiębiorstwach z krajowym i zagranicznym obrotem żywności

- na stanowisku technologa opracowującego nowe receptury i

doskonalącego już istniejące

- kierownika średniego szczebla (linii, działu, zmiany) nadzorującego i

organizującego pracę

- laboranta badającego produkty żywnościowe

- kontrolera jakości

Naukę możesz kontynuować na uczelniach wyższych np. Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, Uniwersytecie Ekonomicznym, w szczególności na kierunkach: technologia żywności i żywienia człowieka, dietetyka, towaroznawstwo

 

Dlaczego warto wybrać ten kierunek?

- dodatkowe kursy, bezpłatnie w ramach zajęć:

kurs HACCP w ramach zajęć

kurs baristy

kurs kontroli jakości

- współpraca z Uniwersytetem Przyrodniczym

- możliwość pracy w Spółdzielni Uczniowskiej (prowadzenie szkolnego

baru), za którą uczniowie otrzymują wynagrodzenie

- udział w ciekawych projektach kulinarnych z okazji różnych uroczystości,

prowadzenie stoiska gastronomicznego

- model kształcenia, w którym część zajęć odbywa się w firmach dający

cenne doświadczenie

- dobrze wyposażona pracownia technologii żywności

- kadra nauczycielska z doświadczeniem w pracy w przedsiębiorstwach na

stanowisku technologa

- możliwość udziału z wycieczkach dydaktycznych, konkursach,

- możliwość ciekawej pracy, tworzenia nowych produktów (np. nowe receptury serów)

Jeśli interesuje Cię wpływ żywienia i jakości żywności na zdrowie człowieka,

ekologiczny tryb życia, chciałbyś brać udział w tworzeniu nowych unikalnych receptur spożywczych,

lubisz eksperymentować z żywnością ten kierunek jest dla Ciebie!!!

 

POBIERZ PODANIE

 

Zespół Szkół Rolniczych 
im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego
ul. Kosynierów 2b
63-000 Środa Wlkp.

tel.: (061) 285-23-28, 285-23-29
faks: (061) 285-22-64
e-mail:
 
zsrsroda@onet.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone. Strona korzysta z plików cookies zgodnie z polityką prywatności . Strona stworzona przez  kapary.com