e-dziennik
Kierunki kształcenia
Zaplanuj zajęcia
aktualności
Technik usług kelnerskich
Technikum 5-letnie, dyplom technika usług kelnerskich
Słowa klucze: otwartość, komunikatywność, savoir-vivre
- wykonywać czynności związane z przyjmowaniem i obsługą gości z
zachowaniem wysokiej jakości i standardów usług
- stosować taktyki up-sellingu z użyciem odpowiednich form
grzecznościowych
- wykonywać czynności związane z realizacją room service
- wykonywać usługi kelnerskie podczas przyjęć okolicznościowych
- dobierać zastawę stołową, sztućce, nakrycia i elementy dekoracyjne w
obsłudze gości
- stosować metody i techniki podawania potraw, napojów z zastosowaniem
różnych stylów obsługi
- posługiwać się językiem obcym podczas wykonywania usług
- dobierać surowce spożywcze oraz sporządzać potrawy i napoje zgodnie
z recepturami z zachowaniem prawa żywnościowego i systemu
zarządzania jakością i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia
- korzystać z urządzeń i sprzętu stosowanego w produkcji gastronomicznej
i obsłudze gości
- rozliczać usługi kelnerskie zgodnie z zasadami finansowymi i podatku
VAT przy użyciu branżowych programów komputerowych,
elektronicznych urządzeń rejestrujących i kas kelnerskich
- stosować zasady właściwej komunikacji interpersonalnej w relacjach z
gośćmi, współpracownikami.
Gdzie odbywają się praktyki?
- w restauracjach
- kawiarniach
- restauracjach hotelowych
na terenie powiatu średzkiego
Gdzie możesz pracować po ukończeniu?
- firmy prowadzące działalność gastronomiczną takie jak: restauracje,
restauracje hotelowe, bary, puby, kawiarnie, ośrodki wypoczynkowe,
pensjonaty zarówno w kraju jak i zagranicą
- firmy zajmujące się organizacją i obsługą przyjęć okolicznościowych oraz
aranżacją sal i pomieszczeń (praca także w ramach prowadzonej własnej
działalności gospodarczej)
- firmy zajmujące się prowadzeniem usług doradczych z zakresu
organizacji usług gastronomicznych
- własna działalność polegająca na prowadzeniu usług gastronomicznych
z zakresu produkcji potraw i napojów
- firmy i własna działalność cateringowa
Naukę możesz kontynuować na uczelniach wyższych np. Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, Akademii Wychowania Fizycznego, Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, w szczególności na kierunkach takich jak: dietetyka, gastronomia i hotelarstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie gastronomią
Dlaczego warto wybrać ten kierunek?
- dodatkowe godziny języka angielskiego, poza językiem obcym
branżowym z nastawieniem na obsługę międzynarodową
- dodatkowe kursy, bezpłatnie w ramach zajęć kurs baristy
- możliwość pracy w Spółdzielni Uczniowskiej, w której uczniowie
zdobywają doświadczenie w prowadzeniu gastronomii i za którą
otrzymują wynagrodzenie
- możliwość udziału w praktykach zagranicznych w ramach programu
Erasmus+
- dobrze wyposażona pracownia gastronomiczna
- wyspecjalizowana kadra nauczycieli i praktyków
- udział w ciekawych projektach kulinarnych, możliwość prowadzenia
stoiska gastronomicznego podczas różnych wydarzeń i imprez
okolicznościowych na terenie powiatu średzkiego
- współpraca z lokalnymi restauracjami i możliwość zdobycia
doświadczenia
- wycieczki dydaktyczne np. Międzynarodowe Targi
- ciekawe zajęcia praktyczne nastawione na pracę w małych zespołach
- sektor usług gastronomicznych, organizacja eventów dynamicznie
rozwija się i przekształca, a najwyższy standard usług kelnerskich i
wyspecjalizowanie w tej dziedzinie stają się niezbędne.
Jeśli jesteś otwarty, komunikatywny, masz zmysł estetyczny,
chcesz z pasją rozwijać sztukę kulinarną, wiedzieć czym jest współczesna etykieta ten kierunek jest dla Ciebie!!!
Zapraszamy!!!
Zespół Szkół Rolniczych
im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego
ul. Kosynierów 2b
63-000 Środa Wlkp.
tel.: (061) 285-23-28, 285-23-29
faks: (061) 285-22-64
e-mail: zsrsroda@onet.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone. Strona korzysta z plików cookies zgodnie z polityką prywatności . Strona stworzona przez kapary.com